Terracota, Centre d’Interpretació de la Terrissa de la Galera, existeix des de 2004. No pertany a la xarxa de Museus de Catalunya ni tampoc a la xarxa de Museus d’Etnologia, situat al sud de Catalunya i gestionat per l’Ajuntament d’un municipi d’encara no 800 habitants.
El Museu és etnogràfic i rural. Per la seva localització no té problemes de turisme excessiu ni tampoc el seu origen té res a veure amb el llegat del colonialisme.
Amb tot, aparentment no encaixa per a res amb aquest simposi. Tot i així se’ns planteja, una vegada més, la necessitat de donar a conèixer la seva tasca i la seva aportació a la societat.
És un museu etnogràfic i parla d’un ofici en perill d’extinció, aquesta afirmació d’entrada és romàntica i carrinclona, i no torna a encaixar per a res en aquest simposi.
Pretenem, però, explicar que el nostre centre en temps de xarxes socials, Intel·ligència Artificial, codis QR i altres eines innovadores, és un espai per a l’aprenentatge, posant en valor alguns principis: tolerància, respecte, compromís, ordre, paciència, creativitat, etc. alhora, que els coneixements, tècniques, savieses i un saber fer, que porta implícita l’artesania de la terrissa, ajudant a descobrir i sobretot a valorar el treball amb les mans que encara que costós en el temps, té resultats extraordinaris, la satisfacció és immensa i fa adonar que la immediatesa no és sempre la solució.
Oferim l’aprenentatge a través de l’entusiasme, la passió, les emocions i el coneixement de primera mà, de l’ofici, acompanyat, sempre, de coneixements tècnics rigorosos així com de suports de tot tipus: audiovisuals, fitxes educatives, activitats, música, poesia, performance, etc.
Som un espai que de manera, clàssica, respon als desafiaments actuals, mostrant un ofici mil·lenari i barrejant-lo amb les creacions més innovadores i trencadores, incloent a tothom i generant debat.