Aquesta comunicació analitza el projecte Hackeig en marxa. Desbarata el teu museu, una iniciativa desplegada en diversos museus locals de Mallorca amb l’objectiu de redefinir les relacions entre institucions patrimonials i joves. Mitjançant pràctiques de mediació crítica i performativa, el projecte ha activat processos de transformació simbòlica sobre els discursos museogràfics, posant en qüestió les autoritats del saber, les absències del relat i les formes tradicionals de transmissió històrica.
La comunicació proposa una lectura transversal d’aquesta experiència, integrant l’antropologia, la història i la gestió cultural per explorar el museu com a espai de negociació i conflicte. El hackeig es presenta com una eina d’intervenció institucional que permet obrir el patrimoni a mirades contemporànies, situades i crítiques. A partir de l’anàlisi de les accions realitzades, les veus dels participants i la documentació generada, es reflexiona sobre com aquest projecte afavoreix un reenquadrament museològic real: més inclusiu, participatiu i capaç d’incorporar narratives dissonants.
El cas de Hackeig en marxa s’inscriu en les tendències de museologia crítica i participativa, però ho fa des d’un context descentralitzat, gestionat des de la proximitat cultural. Així, es vol aportar una proposta replicable per a institucions que volen impulsar el seu llegat històric com a eina de diàleg viu amb el present, a través de la participació activa de comunitats locals i especialment de col·lectius juvenils.