Aquesta comunicació reflexionar sobre el context en que la societat civil s’organitza per tal de demanar i obtenir el reconeixement del riu Marañón i els seus afluents com a subjectes de dret, per part d’un jutjat de Nauta (Perú) el 8 de març de 2024. En aquesta sentència s’estableix que tant les organitzacions indígenes riberenques com l’Estat peruà en seran els seus guardians, defensors i representants, i que s’organitzaran en un Comitè de Conca. Si bé, aquest procés es tant una fita política com en un desafiament cultural.
Des d’inicis de segle la societat kukama ha aconseguit una visibilitat i agència política destacables, que contrasta amb la seva situació d’invisibilitat – estratègica- de fa unes dècades. Organitzacions com ACODECOSPAT, Huaynakana, el Vicariat Catòlic o ràdio Ucamara, i altres organitzacions internacionals han articulat vindicacions territorials i identitàries en un context internacional que d’una banda avançava en matèria de drets indígenes i de la natura, però per l’altra, l’extractivisme i la corrupció dificulten la seva existència. La comunicació tracta de reflexionar sobre l’escenari que obre el reconeixement del riu Marañón i els seus afluents com a subjectes de dret en un context marcat per unes relacions de poder i conflictes entre organitzacions indígenes i estat, per la corrupció i l’ideologia ‘desarrollista’. La proposta dels drets de la natura conjuga amb el conservacionisme i el gir ecocentrista en el dret, però presenta limitacions tant per a la conservació ambiental com per a la co-governança.
Bibliografía
BORRÀS-PENTINAT, Susana, Desafíos jurídicos en el reconocimiento de los derechos de la Naturaleza en Europa: desaprendiendo la capitalización de la vida. Revista de Estudios Políticos, Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, Madrid, núm. 204, pp. 213-239, 2024.
CAMPANERA REIG, Mireia, Humanidad territorializada. Madres, dueños y personas que cuidan. AIBR. Revista de Antropología Iberoamericana, AIBR, Madrid, vol. 13, núm. 2, pp.189-212. 2018.
CAMPANERA REIG, Mireia, ¿Para quién se conserva la laguna Jacinto? Conflictividad socioambiental en el Bajo Marañón, Amazonía peruana. Tesis doctoral. Departamento de Antropología social y cultural. Facultad de Geografía e Historia. Universitat de Barcelona, Barcelona, 2016.
CASTRO RIOS, Meredith, Del ocultamiento a la afirmación étnica: cómo ser kukama es cada vez más un motivo de orgullo, Amazonía Peruana, Iquitos, vol. 35, pp. 115–131, 2022.
DE LA CADENA, Marisol, Protestando desde lo incomún, SILVA SANTISTEBAN, Rocío [ed.] Mujeres indígenas frente al cambio climático, IWGIA, Copenhague, pp.p.35-48, 2019.
DESCOLA, Philippe, Más allá de la naturaleza y la cultura, Amorrortu, Buenos Aires, 2012.
FAUSTO, Carlos, Donos demais: maestria e domínio na Amazônia, Maná, Rio de Janeiro, vol. 2, núm. 14, pp. 329-366, 2008.
FINER, Matt y ORTA-MARTÍNEZ, Martí, A second hydrocarbon boom threatens the Peruvian Amazon: trends, projections, and policy implications. Environmental Research Letters, núm. 5, 2010.
LANDOLT, Gredna [ed.] El ojo verde. Cosmovisiones amazónicas. Aidesep, Formabiap, Fundación Telefónica, Lima, 2004.
MÓSTIGA, Maricel, ARMENTERAS, Dolors, VAYREDA, Jordi, RETANA, Javier, Two decades of accelerated deforestation in Peruvian forests: a national and regional analysis (2000–2020). Regional Environmental Change, 24 (42), Springer, 2024.
ORGANIZACIÓN DE LAS NACIONES UNIDAS (2007) Declaración de las Naciones Unidas sobre los derechos de los pueblos indígenas. Resolución aprobada por la Asamblea General. Resolución 61/295. Nueva York, 107ª sesión plenaria, 13 de septiembre de 2007
RIVAS RUIZ, Roxani, Le serpent, mère de l’eau. Chamanisme aquatique
chez les Cocama-Cocamilla d’Amazonie péruvienne. Tesis doctoral. Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, París, 2011.
REGAN, Jaime, Hacia la tierra sin mal. La religión del pueblo en la Amazonía. CAAAP – CETA, Lima, 2011
STOCKS, Anthony W., Los nativos invisibles. Notas sobre la historia y la realidad actual sobre los Cocamilla del Río Huallaga. Centro de Antropología Amazónica Aplicada. Lima, 1981
VIAENE, Lieselotte, La moda de los derechos de la naturaleza: consideraciones críticas. Revista de Estudios Políticos, Centro de Estudios Políticos y Constitucionales, Madrid, núm. 204, pp. 299-326, 2024