Museografies compressives. Noves metodologies de participació ciutadana per al disseny de nous relats museogràfics.

Autor/s

Lourdes Melis Gomila

lourdes.melis@uib.cat

Museu del Brodat i el Teixit de Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca, Espanya)

Des de l’any 2023 l’ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar (Mallorca) impulsa la creació del Museu del Brodat i el Teixit (MUBROT). Aquestes dues activitats formaren part de la principals activitat econòmica desenvolupada en el poble des de principi de segle XX. Actualment, encara roman obert un taller en el poble de Son Carrió dedicat a la confecció tèxtil i que el brodat es continua produint en el municipi com a activitat econòmica.

Més enllà dels paràmetres històrics de caire econòmic, aquesta activitat ha esdevingut una senya d’identitat de la població llorencina, qui veu en ella les seves arrels més ancestrals, tant de caire etnogràfic com social.  Per això, la col·lecció del MUBROT s’ha pogut fer a partir de donacions desinteressades per part de llorencins i llorencines, però també de famílies d’arreu de Mallorca.

La formació del museu es troba en aquests moments en la fase de disseny del discurs museogràfic. Durant aquesta s’ha constat que la museografia tradicional, però també aquella més innovadora, no ofereix els paràmetres adequats per oferir la visió que es vol donar en el MUBROT.

S’han format comissions ciutadanes per definir com ha de ser el museu i què ha de relatar. El gruix de la proposta recau en explicar quines han estat les dinàmiques de participació ciutadana que s’han dut a terme i que se seguiran desenvolupat fins a finals del 2025.

D’aquesta manera, es planteja una reflexió: les metodologies tradicionals emprades en el disseny de discursos museogràfics, són adequades per transmetre una identitat col·lectiva i les qüestions vitals de la comunitat que es volen presentar en el museu?  Aquesta i d’altres qüestions són les que es volen abordar.

Bibliografía
  • Ajuntament de Sant Llorenç des Cardassar. Reglament de l’Arxiu Municipal de Sant Llorenç des Cardassar. BOIB núm. 34 de l’11 de març de 2021.
  • Comité Nacional de Conseración Textil. Dirección de Bibliotecas, Archivos y Museos. Fundación Andes (2002). Manual de conservación preventiva de téxtiles.
  • Consejo de Cooperación Archivística. Comisión Técnica de Archivos Históricos Provinciales de España (2022). Informe sobre tipologías de ingresos y salidas de documentos y fondos documentales.
  • Consell de Mallorca. Acord del ple, de dia 13 de desembre de 2012, pel qual s’aprova el reglament 5/2012 de reconeixement i registre de museus i de col·leccionsmuseogràfiques de mallorca. BOIB núm. 12, de 24 de gener de 2013.
  • Govern de les Illes Balears. Llei 12/1998, de 21 de desembre, del Patrimoni Històric de les Illes Balears. BOIB núm. 165, de 29 de desembre de 1998.
  • Govern de les Illes Balears. Llei 4/2003, de 26 de març, de museus de les Illes Balears. BOIB núm. 044, de 3 d'abril de 2003.
  • Govern de les Illes Balears. Decret 38/2019, de 17 de maig, pel que s'estableixen els principis generals i la normativa complementària en matèria de museus i col·leccions museogràfiques de les Illes Balears. BOIB núm. 67 de 18 de maig de 2019.
  • Govern de l’Estat Espanyol. Ley 16/1985, de 25 de junio, del Patrimonio Histórico Español. BOE núm. 155, del 29 de juny de 1985.
  • ICOM (2004). Código de Deontología del ICOM para los Museos.
  • Morales, Teresa i Camarena, Cuauhtémoc (2009). Manual para la creación y el desarrollo de museos comunitarios. Bolivia: Fundación Interamericana de Cultura y Desarrollo (ICDF).