Reconfigurar la narrativa patrimonial d’un objecte tradicional: la caracola de mar com a punt de trobada entre ecologia, identitat i museologia inclusiva

Autor/s

Diana Roberta Borràs Rhodes

diana.borras@gmail.com

No especificada

Aquesta comunicació parteix de la recerca etnogràfica realitzada entorn de la caracola de mar (Charonia lampas), objecte tradicional present en diversos àmbits culturals de Mallorca i alhora considerat avui una espècie protegida. La investigació, basada en entrevistes en profunditat i treball documental, revela un conjunt divers de pràctiques socials, coneixements i representacions que associen la caracola a usos pesquers, comunicatius, decoratius, alimentaris i simbòlics.

Es proposa una reflexió sobre com els museus poden contribuir a una narrativa més inclusiva i contextualitzada, superant visions essencialistes del patrimoni. La proposta expogràfica resultant busca establir un espai de negociació entre memòria col·lectiva, legitimitats locals i sabers científics, tot evitant tant l’idealització folklorista com la invisibilització d’usos vius o marginals.

Aquest cas esdevé un exemple de com repensar les col·leccions etnogràfiques des d’una mirada plural, ecològicament conscient i curatorialment participativa, tot responent a la necessitat de descolonitzar els discursos museològics i incorporar la diversitat de veus que configuren els usos culturals del patrimoni material i immaterial.

Bibliografía
  • Alegret, José Luis; Garrido, Alfons (2019). «Un exemple de revalorització del patrimoni cultural del peix: l’espai del peix de Palamós» en Revista Drassanes (26), pág. 86-97.
  • Borràs Rhodes, Diana (2023). Reflexiones en torno a la revalorización del patrimonio alimentario marítimo pesquero de Mallorca: La exposición temporal “Del mar a la taula”.
  • Borràs Rhodes, Diana (2024). Diversidad, multivocalidad, prácticas sociales y legitimidades de los usos culturales de especies protegidas: el caso de la caracola de mar.
  • Borràs Rhodes, Diana (2024). Patrimonio inmaterial y cambio social como ejemplo de diversidad: hacia un reposicionamiento de la antropología en la narrativa de los objetos tradicionales.
  • Roigé, Xavier (2021). Patrimonio, identidades y memoria: reflexiones desde la antropología. Edicions UB.
  • NIKOLIC DERIK, Tamara et al. (2020). Museums and intangible cultural heritage. Towards a third space in the heritage sector. Bruges: Werkplaats immaterieel erfgoed.
  • PEREIRO, Xavier (2012). «La concepción del patrimonio etnoantropológico en Galicia: visiones legales y prácticas institucionales» en Revista Andaluza de Antropología, núm.2: Patrimonio cultural y derechos colectivos, pp.25-47. http://www.iaph.es/revistaph/index.php/revistaph/article/view/4019 (fecha de captura:4 de julio 2021)
  • PEREIRO, Xerardo; Prado, Santiago. (2021). Patrimonio etnológico: visiones antropológicas. Madrid, Editorial Síntesis. 2021
  • ROIGÉ, Xavier (2014). «Més enllà de la UNESCO. Gestionar i museïtzar el patrimoni immaterial», Revista d’Etnologia de Catalunya, núm. 39, pág. 23-40
  • ROIGÉ, X. (2021) «Identidades: museos y representación de lo local». En: Arrieta, Iñaki y Díaz, Iñaki (eds.). Patrimonio y museos locales:temas clave para su gestión. El Sauzal (Tenerife): PASOS Revista de Turismo y PCI. Colección PASOS Edita nº.29
  • SMITH, laurajane (2014). «Patrimoni immaterial: un repte per el discurs de patrimoni autoritzat?», Revista d’Etnologia de Catalunya, núm. 39, pág. 12-22.