Seguint als activistes de la bicicleta a Barcelona: Assemblatges, associacions i infraestructures.

    Autor/s

    Granero Bellver Juan

    jbarnbell@gmail.com

    No especificada

    Els moviments socials ciclistes sempre han mantingut un estret vincle amb el desenvolupament de la infraestructura i la mobilitat ciclista (Diz, 2016; Lorenzi, 2016; Lorenzi yOrtega, 2016; Tironi,  2011). Les reivindicacions d’aquests moviments, però, no són unívoques (Oldenziel y De la bruheze, 2011:35): existeixen en relació a demandes concretes i en forma d’assamblatges amb paisatges socio-tècnics donats a contextos urbans específics (Rodríguez-Giralt, Marrero-Guillamón y Milstein, 2019)

    A la ciutat de Barcelona, organitzacions com Biciclot i Amics de la Bici van esdevenir cabdals per, a meitat dels anys 80 del segle passat, produir l’emergència de la infraestructura ciclista mitjançant un reguitzell d’actuacions i activitats, moltes centrades en la promoció ciclista donada la seua inexistència. Amb l’entrada del nou mileni i fruit de la institucionalització i el sorgiment de tecno-polítiques envers la bicicleta, comencen a sorgir d’altres organitzacions com ara el Bicicleta Club de Catalunya (BACC). Aquestes entitats i d’altres semblants han anat desenvolupant noves formes d’apropar-se a l’activisme, fonamentades en vincles heterogenis entre diferents col·lectius i en la construcció de coneixements tècnics amb els quals tracten d’establir noves relacions amb l’administració i els sabers experts.

    Aquesta comunicació, fruit d’un dels fils etnogràfics que donen cos a una investigació doctoral en marxa, vol explicitar les complexitats donades entre els moviments socials ciclistes i les seues associacions (Latour, 2005; Farías y Blok, 2016; Farías, 2011), d’una banda, i els seus lligams amb les dimensions tècniques de la infraestructura i mobilitat ciclista a la ciutat de Barcelona, de l’altra (Cox, 2024; Granero, 2025). Ens centrem, sobretot, en les activitats realitzades pel BACC, en les que s’ha fet part al llarg dels últims anys per tal d’enregistrar i analitzar la complexitat dels nous modes de fer activisme ciclista a la capital barcelonina.

    Bibliografía
    Blok, A., y Farías, I. (2016), Urban cosmopolitics: agencements, assemblies, atmospheres, Routledge, Nueva York. Cox, Peter (2024). Cycling Activism: Bike Politics and Social Movements. Routledge. Diz, C. (2016), «Objetos tirados, objetos sagrados. Reapropiación tecnológica de la bicicleta», Revista de Antropología Experimental, 16, Jaén, pp. 147-165. Farías, I. (2011), «The politics of urban assemblages», City. Analysis of Urban Change, Theory, Action, 15(3-4), pp. 365-374. Granero, Juan (2025).  "Movilización y Movilidad Ciclista: El despliegue de la Infraestructura Ciclista en barcelona" en Movilidades Desbordadas. Barcelona: Bellaterra. Latour, B. (2005), Reassembling the social: An introduction to Actor-Network-Theory, Oxford University Press, Oxford. Lorenzi, E., y Ortega, D. (2016), «El reto de la movilidad sostenible. Del cuerpo ciclista al espacio urbano y su observación etnográfica», Revista de Antropología Experimental, 16, Jaén, pp. 1-9. Lorenzi, E. (2016), «De la ciudad imaginada a la movilidad practicada: participación social en las políticas de movilidad» Ciudades enBicicleta. Persona. Ciudad. Bienestar, Ayuntamiento de Madrid,Madrid, pp. 187-204. Oldenziel, R., y de la Bruhèze, A. A. (2011), «Contested spaces: Bicycle lanes in urban Europe, 1900-1995», Transfers, 1(2), pp. 29-49. Rodríguez-Giralt, Israel; Marrero-Guillamon, Isaac; Milstein, Denise (2019). Reassembling Activism, Activating Assemblages. Routledge. Tironi, M. (2011), «Construyendo infraestructuras para la movilidad: el caso del sistema de bicicletas en libre servicio de París», Athenea Digital, 11(1), pp. 41-62.