Els processos participatius en Àrees Marines Protegides (AMP) busquen incorporar i empoderar la diversitat de sabers, valors, sentits i relacions que es creen i es teixeixen a l’espai costaner. L’antropologia permet estudiar com les comunitats negocien i construeixen significats al voltant de la conservació, l’economia blava, el turisme i la justícia ambiental (Gee et al., 2017), i desenvolupar la capacitat de totes les parts interessades per evitar que els interessos poderosos dominin els processos per promoure les seves pròpies agendes (Flannery & Ó Cinnéide, 2012).
Al Parc Natural de Cap de Creus, dins del projecte europeu EmpowerUs, es van implementar processos de cocreació i coproducció (Chambers et al., 2021; Kazadi et al., 2016) amb actors locals, considerats copropietaris dels problemes (Freeman, 1984), per identificar reptes i construir solucions que, des d’una perspectiva local, s’alineen amb els desafiaments globals de la Dècada dels Oceans (UNESCO, 2021).
D’aquests processos participatius va sorgir NaturCap, una plataforma digital multilingüe i accessible que busca promoure el coneixement ambiental i cultural, enfortir els vincles comunitaris i facilitar l’intercanvi de propostes innovadores, i, alhora, integrar els visitants com a part activa de la conservació de l’entorn. NaturCap es presenta com un model replicable, escalable i robust per donar suport a l’alfabetització oceànica i a la governança participativa.
La inclusió dels actors locals en els processos de participació i en la cocreació de NaturCap permet reflexionar sobre els problemes i les solucions i assegura que els processos mantinguin l’arrelament local amb una mirada cap al món. L’enfocament reforça la governança bottom-up a les AMP en permetre que, en espais alternatius als habituals (comitès de cogestió, governs locals i regionals), totes les veus puguin ser incloses. La perspectiva antropològica aporta una mirada situada, dialògica i relacional per comprendre, analitzar i acompanyar aquests processos.