Paganisme i comunitat al Folk Horror. L’experiència de l’irracional al gènere del Folk Horror en el cinema, la literatura i els videojocs

    Autor/s

    Lluís Anyó Sayol

    lluisas@blanquerna.url.edu

    Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Universitat Ramon Llull

    D’acord amb la convocatòria del simposi, podem dir que les idees i pràctiques religioses es comuniquen i es representen a les narratives de ficció, on, en el cas dels videjocs, també es participen. L’experiència del sagrat es retroalimenta entre les ficcions i la realitat social i cultural (Sánchez-Ares, 2013), de tal manera que els imaginaris generats en les representacions de ficció contribueixen a crear expectatives i oferir pautes per interpretar les pròpies vivències (Badia, 2016, 2024; Vigna, 2018).

    En aquesta comunicació, demostrarem com el gènere del Folk Horror (Scovell, 2017) en la literatura, el cinema i els videojocs, vehicula una idea de culte religiós i comunitat tancada del tot insidiosa, relacionada amb categoritzacions evolucionistes de l’antropologia cultural del fundadors de la disciplina, Max Müller, Herbert Spencer, Edward Tylor, Lucien Lévy-Bruhl o James Frazer. Aleshores, les formes del sagrat representades al Folk Horror, com poden ser les creences i rituals del neopaganisme, el neoxamanisme, la wicca, la bruixeria feminista, el druidisme o les tradicions associades amb el països nòrdics (Harner, 1980; Luhrmann, 1989; Morris, 1995; Hutton, 1999; Greenwood, 2000) reben interpretacions que les vinculen al sinistre (Freud, 2008; Fisher, 2018).

    El Folk Horror és un gènere dels relats de ficció que articula les seves narratives en base a l’oposició entre tradició i modernitat, de tal manera que els elements arcaics, primitius o tradicionals causen por per la seva condició d’irracionals o desconeguts, mentre que la narrativa adopta el punt de vista, per a l’espectador, de la modernitat, el progrés o d’allò racional (Anyó; Colom, 2025).

    Es demostra això amb l’anàlisi textual comparat de textos del cinema, la literatura i els videojocs, per conclure que, per la seva extensió i repetició, el Folk Horror genera un marc d’interpretació de caire neoevolucionista respecte de les religions o cultes menys institucionalitzats.

    Bibliografía
    Anyó, Ll.; Colom, À. (2025). La ineludible comunidad en el Folk Horror del cine y los videojuegos (en premsa). Tirant. Badia, V. (2024). Lugares otros. Aproximación etnográfica a tres escenarios encantados de Catalunya (Tesi doctoral no publicada). Universitat Autònoma de Barcelona. Campbell, H. (2013). Introduction. The rise of the study of digital religion. A Digital Religion. Understanding Religious Practice in New Media Worlds, pp. 1-21. Routledge. Evolvi, G. (2020). Materiality, Authority, and Digital Religion: The Case of a Neo-Pagan Forum. Religion, Media, and Materiality, 11(3). Fisher, M. (2018) Lo raro y lo espeluznante. Alpha Decay. Freud, S. (2008) “Lo siniestro”. A: E. T. A. Hoffmann. El hombre de arena, pp. 9-35. José J. de Olañeta Editor. Gatill, M. (2010) A History of Horror with Mark Gatiss (document audiovisual). BBC. Greenwood, S. (2000). Magic, Witchcraft and the Otherworld. Routledge. Hoover, S. M. (2012). Religion and the Media in the 21st Century. Trípodos, 29, 27-35. Hutton, R. (1999). The Triumph of the Moon. A History of Modern Pagan Witchcraft. Oxfort University Press. Luhrmann, T.M. (1989) Persuasions of the Witch’s Craft. Harvard University Press. Morris, B. (1995) Introducción al estudio antropológico de la religión. Paidós. Prat, J. (2017) La nostalgia de los orígenes. Chamanes, gnósticos, monjes y místicos. Kairós. Scovell, A. (2017) Folk Horror: Hours Dreadful and Things Strange, Auteur Publishing - Liverpool University Press. Vigna, S. (2020). Etnografías extraordinarias. Gentes, espíritus y asombros en Salto, Uruguay. CSIC.