Aquesta ponència té com a objectiu explicar l’experiència de lluita del Poble ɨnkal Awà de Colòmbia i una de les seves organitzacions, la UNIPA, en contra de l’empresa d’extracció de petroli Ecopetrol i l’Oleoducto Transandino (OTA). En un context de conflicte armat, aquesta és responsables de diversos vessaments de cru entre 2009 i 2023 i de greus contaminacions per hidrocarburs de varis rius i selves del Pacífic.
Una part d’aquest procés de lluita s’ha dut a terme a través d’una estratègia de solidaritat internacional (Aguilar et al., 2016) que ha estimulat el treball en xarxa i la convergència de diversos grups d’investigació, universitats i activistes de cara a contribuir en el procés judicial contra aquesta empresa.
En concret s’exposarà una eina de suport introduïda en aquest litigi. Es tracta d’una Amicus Curiae elaborada entre 2023 i 2024, en què s’aborda el dany cultural causat al Poble ɨnkal Awá i al seu territori, com a conseqüència de la presencia de l’oleoducte.
Des d’anys d’acompanyament internacional i una breu immersió etnogràfica al territori, el treball denuncia aquest megaprojecte com un dels elements centrals en la cruïlla d’interessos econòmics, militars i extractivistes que han conduït al Poble ɨnkal Awà a ser tipificat com a poble en risc d’extinció física i cultural.
A més, pretén posar al centre de l’interès de la demanda, la manera awà d’entendre i d’habitar el territori. Seguint el passos de la magistrada de la Jurisdicció Especial per la Pau (JEP) de Colòmbia, Belkis Izquierdo (Izquierdo i Viaene, 2018), o casos com del riu Marañon a Perú, es planteja el territori com a subjecte de drets i de reparació col·lectiva.
Així, es repassaran alguns del elements claus de l’Amicus Curiae i de l’aquesta experiència col·laborativa transnacional, d’un procés encara en curs i per resoldre.