L’etnobotànica urbana es defineix com la disciplina que estudia la relació entre l’ésser humà i el seu entorn vegetal en àmbits urbans. Amb l’augment dels fluxos migratoris, les àrees metropolitanes, com la de Barcelona, s’han tornat cada vegada més pluriculturals. Les persones immigrades desenvolupen diferents estratègies per a conservar o recrear la seva cultura alimentària a través del cultiu, la comercialització i el consum d’aliments vegetals en els nous contextos urbans.
L’objectiu d’aquest estudi és identificar els productes vegetals frescos comercialitzats i consumits per persones immigrades d’origen bangladeshià, indi i pakistanès residents al barri del Fondo, Santa Coloma de Gramenet (municipi fronterer amb Barcelona), així com registrar els sabers i usos associats a aquests productes.
L’estudi es va dur a terme entre 2021 i 2025, per un equip interdisciplinari d’antropologia, botànica, nutrició i gastronomia. El treball de camp es va realitzar en totes les estacions de l’any. Es van emprar tècniques etnobotàniques qualitatives com l’observació en deu botigues, entrevistes semiestructurades amb venedors i tres grups de discussió amb dones de cada comunitat. S’han obtingut dades etnobotàniques de 50 espècies de plantes, i s’han realitzat registres fotogràfics, així com, ocasionalment, de plats cuinats amb alguna d’elles. A més, es va compilar un herbari de referència de les plantes identificades.
Els resultats destaquen la diversitat de vegetals que les persones immigrades comercialitzen i adquireixen, i el seu ús en pràctiques culinàries i medicinals. Les espècies identificades reflecteixen un coneixement botànic vinculat a les tradicions del país d’origen, el qual es difon en la comunitat local a través del comerç i la utilització de plantes. Aquest estudi destaca la importància dels mercats urbans per a la preservació de la diversitat vegetal i la difusió del coneixement botànic vinculat a les tradicions de la població immigrada, així com la seva contribució a l’agrobiodiversitat urbana.