Aquesta presentació parteix d’un fotoassaig en procés, nascut de dos anys de col·laboració amb el grup La Màgia de la Cuina al Casal del Besòs, a Barcelona. A través d’aquesta experiència compartida, explorem junt amb les participants del grup, com les pràctiques col·lectives de cuina i les materialitats del dia a dia donen forma a maneres de fer comunitat que són sempre canviants, afectives, contingents i en transformació.
En aquest projecte, l’espai de la cuina compartida esdevé, doncs, una ecologia relacional on sabers situats i identitats i memòries diverses es despleguen a través de l’acció conjunta: en la manipulació dels ingredients, en els gestos repetits, en les converses entre plats, en els silencis entre cossos… El projecte, inspirat pels nous materialismes i les teories no-representacionals, parteix de la idea que la comunitat no es dona per descomptat, sinó que es construeix en el fer. I en aquest fer, els objectes, els sabors, les imatges i els cossos hi tenen un paper actiu.
Mitjançant metodologies creatives com la foto-elicitació i la creació col·lectiva d’imatges, el projecte construeix una narrativa visual oberta que s’articula al voltant de cinc eixos: performativitat i materialitat, identitats plurals, comensalitat, producció del comú i memòria. En aquest relat visual, les imatges generen coneixement situat i afectiu, ajuden a imaginar formes alternatives de pertinença i reconeixement que posen al centre la cura, la implicació i l’escolta, i conviden a pensar i fer móns en comú des de les pràctiques quotidianes i compartides.