La ciutat participada: l’acció comunitària més enllà de la comunitat.

    Autor/s

    Mariona Bernal Bolívar

    marionabernal@gmail.com

    No especificada

    Aquesta comunicació intenta fer una exploració sobre com l’acció comunitària es proposa com un procés transformador i apoderador del territori en el qual s’aplica. En l’actualitat són cada vegada més els Ajuntaments a Catalunya que duen a terme projectes comunitaris, especialment en els barris que reuneixen els indicadors socioeconòmics més baixos, amb l’expectativa de millorar les condicions de vida dels seus habitants, incidint en la inclusió social i en l’enfortiment de la comunitat, d’acord amb la teoria del canvi que sustenta aquesta metodologia d’intervenció. La meva proposta aquí és explorar com s’articula aquesta intervenció social juntament amb els desitjos i expectatives de benestar del veïnat, els interessos i les promeses del govern local i de la mateixa entitat que desenvolupa el projecte, així com dels agents socials que intervenen durant tot el procés. Algunes qüestions que es plantegen en aquesta anàlisi són Com l’Ajuntament determina l’èxit o fracàs del projecte i com és el llenguatge amb el qual es presenta públicament? Com la comunitat avalua l’èxit o el fracàs del projecte? Com les formes d’organització col·lectiva poden arribar a qüestionar els mateixos fonaments d’organització de l’Ajuntament? I finalment En quina mesura es pot parlar de dinàmiques comunitàries quan són producte d’iniciatives públiques de l’Administració? Quin és el rol de la persona tècnica que coordina la intervenció?

    Paraules clau: acció comunitària, dingpolitik, política de les coses, coneixement situat, transformació social, participació ciutadana.

    Bibliografía

    Braun, B., and Whatmore, S. (Eds.) (2010). Political matter: technoscience, democracy and public life. Minneapolis: University of Minnesota Press.

    Falla U. (2019). Investigación social e intervención profesional: categorías centrales en la praxis del trabajo social. Tabla rasa, (31), 271-288

    Fals Borda, O. (2009). Una sociología sentipensante para América Latina. Bogotá: CLACSO/Siglo del Hombre Editores

    Haraway, D. (1991), Ciencia, cyborgs y mujeres: la reinvención de la naturaleza, Ediciones Cátedra, Madrid, 1995.

    Latour, B. (2016). Del Realpolitik al Dingpolitik: Cómo hacer las cosas públicas. Acta Sociológica (71) 13-50. 10.1016/j.acso.2017.06.005.

    Marres, N. (2005). No issue, no public: democratic deficits after the displacement of politics. Tesis doctoral, Universidad de Ámsterdam (Tesis doctoral)

    Paño Yáñez, P. (2022). Etnografías críticas de acción participativa: Propuesta por la confluencia de la etnografía y metodologías de investigación acción participativa. Revista latinoamericana de Metodología de las Ciencias Sociales, 12 (2).

    Silbey, Susan y Ayn Cavicchi (2005), “The common place of law. Transforming matters”, en Latour, Bruno y Weibel, Peter, Making Things Public. Atmospheres of Democracy catalogue of the show at ZKM, MIT Press, Massachusetts, pp. 556-565, op. cit., capítulo10.