La fermentació com a dispositiu d’activació urbana interespècie

    Autor/s

    Arantza Begueria

    arantzazu.begueria@gmail.com

    No especificada

    Aquest paper proposa pensar la ciutat des d’una tècnica culinària: la fermentació. La fermentació, que en llatí significa fervere, “bullir”, ha estat present en totes les cultures culinàries del món, però en els últims anys fa “bullir” la ciutat de Barcelona amb la seva presència microbiana interespècie a carrers, museus, festivals, tallers, horts urbans, centres culturals, cuines comunitàries, restaurants i espais domèstics. Com a element usat per activistes, artistes, dissenyadors i ciutadans en un context urbà, la fermentació esdevé un actor imbricat en assemblatges de persones, cossos, plantes, aliments, microbis, aire, dispositius, objectes, discursos, tecnologies, institucions i espais urbans.

    Aquesta presentació proposa conceptualitzar la fermentació com un dispositiu d’activació urbana interespècie que mobilitza processos comunitaris, artístics, sonors, editorials, productius, gastronòmics o «makers», entre d’altres. La presentació es centrarà en tres aspectes: la fermentació com a forma d’experimentació culinària-urbana, la fermentació com un activador de relacions interespècie i sociabilitat humana i no-humana, i la fermentació com un “matter of care” (de la Bellacasa, 2011) en el context dels reptes que presenta l’Antropocè a la ciutat i les seves comunitats.

    Aquesta presentació es basa en un treball etnogràfic de 2 anys de durada a la ciutat de Barcelona on s’ha treballat al voltant del fenomen de la fermentació en àmbits comunitaris, artístics i productius.

    Bibliografía
    de la Bellacasa, M. P. (2011). Matters of care in technoscience: Assembling neglected things. Social Studies of Science, 41(1), 85-106. https://doi.org/10.1177/0306312710380301