Relacions alimentàries emergents entre horts socials i bancs d’aliments: una aproximació etnogràfica a la provisió d’aliments frescos en contextos urbans

Autor/s

Claudia Rocio Magana Gonzalez

claudia.magana0404@gmail.com

Universitat de Barcelona


Aina Fernández Torrejón

ainafernandez19@gmail.com

No especificada


María Eugenia Piola Simioli

eugeniapiola@ub.edu

Universitat de Barcelona

Aquesta ponència s’inscriu en el debat sobre la garantia alimentària i presenta una aproximació etnogràfica publicada a la vinculació entre un hort social i diversos bancs d’aliments (Magaña-González, et al. 2025; Magaña-González, et al. 2023). L’estudi analitza com la incorporació d’aliments frescos de producció local pot contribuir a millorar l’accés a una alimentació més saludable i digna per a persones en situació de precarietat alimentària, alhora que obre la porta a formes de participació comunitària i de transformació de les pràctiques assistencialistes tradicionals.

En un context de cronificació de la pobresa i de qüestionament dels models de caritat, aquesta experiència posa en relleu les tensions i potencialitats d’articular respostes de naturalesa diferent: mentre els bancs d’aliments responen a una lògica d’atenció immediata, els horts socials promouen processos col·lectius, participatius i amb vocació transformadora (Llobet et al., 2022). Tot i que la distribució d’aliments frescos no sempre és suficient per generar canvis profunds en els hàbits alimentaris, sí que pot tenir un impacte positiu en el benestar físic, emocional i econòmic de les persones.

Les dades recollides mostren que la participació en aquests espais pot reforçar el sentiment de pertinença, la dignitat i la capacitat d’agència de les persones. No obstant això, també s’identifiquen limitacions importants, com la manca de coneixement sobre l’origen dels aliments o la baixa participació directa en els horts. Això apunta a la necessitat de reforçar els vincles entre aquests espais i d’impulsar estratègies de comunicació i implicació més efectives.

Aquest treball convida a seguir explorant les possibilitats d’una garantia alimentària local, justa i sostenible, que combini la cobertura de necessitats bàsiques amb processos de transformació social.

Bibliografía
Llobet Estany, M., Durán Monfort, P.., Magaña González, C. R., Muñoz García, A., & Piola Simioli, M. E. (2022). Efectos de la precarización alimentaria en el bienestar de las personas. Otras respuestas para la transformación de la ayuda alimentaria. Documentación social, 10, 1-14. https://documentacionsocial.es/10/a-fondo/efectos-de-la-precarizacion-alimentaria-en-el-bienestar-de-las-personas-otras-respuestas-para-la-transformac Magaña-González, C. R., Fernández Torrejón, A., & Piola Simioli, M. E. (2025). Relaciones alimentarias emergentes entre huertos sociales y bancos de alimentos: una aproximación etnográfica a la provisión de alimentos frescos en el distrito de Horta-Guinardó, Barcelona. Quaderns De l’Institut Català d’Antropologia40(1), 63–87. https://doi.org/10.56247/qua.512 Magaña-González, C. R., Piola Simioli, M. E., Llobet Estany, M., Muñoz, A., & Durán, P. (2023). Towards a Social Transformation of Food Assistance Models: Possibilities and Challenges of Alternative Practices in Barcelona and Its Metropolitan Area. Autonomie locali e servizi sociali, 46(2), 295-318. https://doi.org/10.1447/108279