Terrasses. Una experiència educativa mitjançant la fotografia etnogràfica
Benvingudes a la gestió de comunicacions.
Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.
Terrasses. Una experiència educativa mitjançant la fotografia etnogràfica
Abstract
Terrasses és un projecte de fotografia antropològica que posa la mirada en una cosa tan quotidiana com són les terrasses dels bars i restaurants.
En Terrasses he creat una col·lecció fotogràfica d'aquests llocs que es mouen en el marge entre l'espai públic i el privat, evidenciant, a més, una part fonamental, identitària m'atreviria a proposar, de la cultura del nostre país.
La fotografia permet fer presents aquests espais que, de tan quotidians, es tornen invisibles, creant una documentació etnogràfica que ha de servir d'eina per a mostrar però també per a reflexionar.
Així mateix, Terrasses obre un diàleg sobre la interrelació entre els espais i les maneres de viure'ls.
Però aquesta col·lecció també és un experiment educatiu en el qual antropologia, arts i educació aspiren a caminar juntes.
El projecte/experiment es basa a convidar a dos grups de Cicles Formatius de Grau Mitjà a fotografiar terrasses, les seves experiències en aquests llocs i fer-ho en forma de diari visual.
En aquest projecte es proposa a l'alumnat que treballi a partir de la seva pròpia mirada. Compartint aquestes experiències múltiples emergiran les subjectivitats. D'aquesta manera la disciplina fotogràfica es torna lloc de recerca i aprenentatge col·lectiu. El procés, de manera paradoxal, és també el resultat.
L'important no és la formalització de les imatges, sinó la invitació a l'alumnat a posar la seva mirada en el quotidià. Aquest procés implica una presa de consciència sobre l'entorn, una parar-se a observar des de la presència activa.
Així doncs, això és un experiment educatiu, però també artístic i etnogràfic, on la fotografia es torna eina objectiva, creant imatges que elaboren un discurs, una reflexió i un debat sobre aquests espais, l'ús que se'ls dona, la manera de viure'ls i com ens relacionem en i amb ells.
Marcos Bessons
Autors
Nom i Cognom
Institució
Correu electrònic
Marcos Miguélez
Escola Emav
marcosmiguelez@emav.com
Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari o usuària en el nostre lloc web. Si continueu navegant assumirem que esteu d'acord amb la nostra . política de cookies..