Cartografies col·lectives des d’una perspectiva antiracista i descolonial: reflexions a partir d’un procés col·laboratiu a Barcelona.
Benvingudes a la gestió de comunicacions.
Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.
Cartografies col·lectives des d’una perspectiva antiracista i descolonial: reflexions a partir d’un procés col·laboratiu a Barcelona.
Abstract
Sabers migrants és un col·lectiu format per investigadores, artistes i activistes de la lluita migrant que, des de l'any 2020, planteja a Barcelona processos d'escolta i diàleg per a abordar de manera crítica la història colonial i el relat hegemònic de les migracions.
Aquest espai d'intercanvi planteja visibilitzar la dimensió estructural del racisme i incideix a identificar l'articulació dels mecanismes d'opressió que legitimen l'exercici de les violències simbòliques i afavoreixen la seva institucionalització a través de normatives, pràctiques o accions quotidianes que travessen a les persones migrants i/o racialitzades.
Durant aquest procés es produeix un “pensar en col·lectiu” (Borsani i Quintero, 2014), que ens porta a reflexionar sobre com “fer coneixement” (Moscoso, 2018) pot contribuir a la descolonització d'aquestes formes dominants de construir la realitat. El que, a la vegada, interpel·la la responsabilitat que tenim davant el racisme i el rol que pot tenir la recerca en la lluita contra les relacions de poder (Suárez-Krabbe, 2011).
Aquesta consideració produeix un gir metodològic al projecte, que planteja connectar la pràctica investigadora, amb la lluita activista i la creació artística per a l’elaboració de narratives alternatives, que puguin obrir bretxes en aquestes formes de discriminació. Una construcció col·laborativa que es realitza a través de l'experimentació de formats audiovisuals, plàstics o d'arxiu com la creació d'un mapa sonor en trànsit, la realització de vídeos-relats, el disseny de pintures murals o l'elaboració de publicacions conjuntes.
El nostre caminar com a col·lectiu planteja construir territoris comuns i dibuixar cartografies contra-hegemòniques, que facin front al racisme, reivindiquin la humanització de totes les vides humanes i el dret a tenir drets. Qüestions que es converteixen en centrals, sobretot per a imaginar altres futurs possibles des d'una perspectiva antiracista, feminista i descolonial.
Referències bibliogràfiques:
Borsani, M. E. i Quintero, P. (2014). Los desafíos decoloniales en nuestros días: pensar en colectivo. Neuquén: Editorial de la Universidad Nacional del Comahue.
Moscoso, M F. (2018). Arte-grafías migrantes de la ciudad. Experimentos metodológicos y mucho power on the field. Antropología Experimental, 18. doi: https://doi.org/10.17561/rae.v0i18.3380
Suárez-Krabbe, J. (2011). En la realidad. Hacia metodologías de investigación decoloniales. Tabula Rasa, n. 14, pp. 183-204.
Paraules clau: pensar en col·lectiu, narratives alternatives, territoris comuns, altres futurs possibles, perspectiva antiracista.
Autors
Nom i Cognom
Institució
Correu electrònic
Paula Durán Monfort
Universitat de Barcelona
paula.duran@ub.edu
Araceli Muñoz García
Universitat de Barcelona
aracelimunoz67@gmail.com
Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari o usuària en el nostre lloc web. Si continueu navegant assumirem que esteu d'acord amb la nostra . política de cookies..