Ja és hora de dir la nostra! narratives del jovent i famílies d’origen marroquí davant del racisme en el sistema educatiu

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloJa és hora de dir la nostra! narratives del jovent i famílies d’origen marroquí davant del racisme en el sistema educatiu
Abstract

L’escola tendeix a constuir l’alumnat d’origen marroquí i les seves famílies a través de la problematització del seu origen, cultura, religió i la inferiorització de les seves capaciatats (El Jebary Amisnaou, 2020 i El Mouali, 2021). En conseqüència, les trajectòries educatives d’aquest l’alumnat es veuen travessades per processos de cribratge que tenen a veure amb el rendiment acadèmic (Castejón, 2017) intervinguts per dispositius d’atenció a la diversitat. Pàmies i Castejón (2015) afegeixen que aquests dispositius acaben naturalitzant les diferències i responsabilitzen als i les estudiants dels seus resultats educatius.
Val a dir que tot i que hi ha una literatura àmplia que aborda les trajectòries educatives de l’alumnat d’origen immigrant i marroquí a nivell nacional (Pàmies, Bertran, Ponferrada, Narciso i Aoulad, 2013, etc.) i la relació de les seves famílies amb l’escola, cal posar de relleu el buit que existeix en quant a les investigacions realitzades per les pròpies persones d’origen marroquí (El Mouali, 2021).
En aquest text, perseguim la necessitat de (re)pensar, (des)muntar per a (re)construir el nostre pròpi relat com alumnes i famílies, concretament, mares d’origen marroquí. Lluny del monopolisme de les narratives racistes imposades sobre nosaltres representades en diferents nivells; acadèmic, social, polític i mediàtic com a víctimes o potencials criminals.

Castejón, A. (2017). Expectativas docentes, agrupamiento del alumnado y segregación escolar: una etnografía en entornos de alta complejidad social en Cataluña.
El Jebary Amisnaou, C. (2020). El PRODERAI com a tamís: un dispositiu de control educatiu. Revista de Treball Social, 218, 13-27. doi:10.32061/RTS2020.218.01.
El Mouali Samadi, F. (2021). Mares d'origen marroquí a Catalunya: entre les experiències personals i els processos d'acompanyament a l'escolarització dels fills i filles.
Pàmies, Rovira, J. i Castejón, A. (2015). Distribuyendo oportunidades: El impacto de los agrupamientos escolares en la experiencia de los estudiantes. Revista de Sociología de la Educación-RASE, 8(3), 335-348.
Pàmies, J., Bertran, M., Ponferrada, M., Narciso, L., i Aoulad, M. (2013). Trajectòries d’èxit i continuïtat acadèmica entre joves marroquins a Catalunya/Trajectoires de succès et continuité académique chez les jeunes marocains en Catalogne. Temps d'Educació, (44), 191-207.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Chaimae El Jebary Amisnaou Universitat Autònoma de Barcelona Cheima_95@hotmail.es
Fatiha El Mouali Samadi fatihawzaid@gmail.com