Benvingudes a la gestió de comunicacions.
Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.
Título | Transformar el model d’ajuda alimentària des de la perspectiva del dret a l’alimentació: El cas de la Botiga del Prat de Llobregat | ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Abstract | Els senyals de col·lapse de l’actual sistema alimentari fa indefugible la reflexió i la proposta alternativa des de la perspectiva del dret a l’alimentació. I no només en clau d’accés suficient a l’aportació calòrica necessària, sinó a l’adequació dels aliments que ingerim i a la sostenibilitat del model alimentari. El model d’ajuda alimentària no escapa de la crítica i de la necessitat de reformulació, des de la mateixa perspectiva. En aquest sentit, en els darrers anys s’ha naturalitzat un model assistencialista plantejat des de la necessitat dels usuaris i no des del dret a una alimentació adequada. Un model, a més a més, receptor dels excessos de la indústria alimentària – obstinada en la creació de patrons de consum insaludables i insostenibles – que ha abocat tones d’aliments excedentàries, majoritàriament no adequats, a les entitat socials que sovint no han estat capaces de d’arbitrar serveis d’aliments competents a l’hora de fer efectiu el dret a una alimentació adequada. Aquest treball gira al voltant de l’experiència de la Botiga del Prat, com la construcció d’un servei de garantia alimentària, apoderament comunitari i sostenibilitat que ve a capgirar el model assistencialista que ha estat preponderant durant la darrera dècada. La Botiga, construïda des de la perspectiva del dret a l’alimentació, és un projecte que neix amb l’objectiu de garantir una alimentació adequada nutricionalment, fomentar l’economia local i social amb compres responsables i amb criteris de sostenibilitat, i d’empoderar les usuàries des del dret a triar la seva pròpia alimentació, la generació d’un espai inclusiu i la participació en espais de governança. Amb aquesta comunicació presentem la diagnosi alimentària de les seves usuàries que es va dur a terme per tal d’apuntalar el projecte. La diagnosi, efectuada per la Fundació Espigoladors, ha volgut identificar els reptes i les fortaleses del model de funcionament d’aquest servei per fer-lo avançar cap a la garantia d’aquest dret que presenta un contingut extens. El que es pretén amb aquesta comunicació és posar en valor la metodologia emprada en la diagnosi alimentària per tal transformar el conjunt de serveis d’aliments que vetllen l’accés suficient i adequat als aliments de les persones en exclusió social, des d’una perspectiva de drets, i des de la corresponsabilitat i el compromís en la transformació del conjunt del sistema alimentari del qual en forma part. | ||||||||||||
Autors |
|