JORDI SABATER PI: L’ESTUDIÓS I L’ENGRANATGE PREDATIU

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloJORDI SABATER PI: L’ESTUDIÓS I L’ENGRANATGE PREDATIU
Abstract

Jordi Sabater Pi va ser una peça clau en l’engranatge de recol·lecció de peces etnogràfiques, arqueològiques i osteològiques, així com d’animals vius, a la Guinea Espanyola. Els fons que va obtenir van nodrir bona part del fons africà del Museu Etnològic, però també van anar a parar al Museu de la Pell d’Igualada, al Museu Arqueològic de Catalunya, el Museo de África (i després al Museo Nacional de Antropología de Madrid), al Museu de Ciències Naturals, així com a nombroses col·leccions públiques i privades de Catalunya i de fora del país.
Sabater Pi va ser un erudit que es va interessar per l’estudi de l’etnologia i la zoologia de Guinea. Ara bé, no es pot entendre la seva faceta de col·lector de fons tropicals sense analitzar el funcionament de les institucions que li pagaven la seva estada a Guinea i les seves tasques de recol·lecció (Zoo de Barcelona, Museu Etnològic i Colonial de Barcelona, Jardí Botànic de Barcelona, Instituto de Estudios Africanos...). A través del funcionament d’aquestes institucions podem veure com el procés de recollida de peces museístiques guineanes s’insereix plenament en les lògiques predadores del sistema colonial.
La relació desigual entre colonitzats i colonitzadors va marcar profundament què es recollia de la Guinea Espanyola, com es recollia, com es distribuïa aquestes peces i com exposava als museus. El benefici obtingut d’aquestes peces també era distribuït de forma desigual, prioritzant el profit de la metròpoli sobre el de la colònia. En aquesta comunicació s’analitzaran quins fons van ser extrets de Guinea amb la col·laboració de Sabater Pi, quines lògiques colonials es van emprar en la recol·lecció i quin impacte van tenir aquestes dinàmiques a la Guinea Espanyola. Per a realitzar aquest estudi s'empraran els fonts documentals sobre el tema disponibles al Museu de les Cultures del Món, al Museu de la Pell d'Igualada, al Fons Sabater Pi de la UB i al fons Antoni Jonch. A més a més es consultarà la bibliografia disponible sobre el tema.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Celeste Muñoz Martínez UNED celestemunoz@geo.uned.es
Gustau Nerín Abad Universitat de Barcelona gnerin@ub.edu