LES EXPEDICIONS CIENTÍFIQUES A LA GUINEA ESPANYOLA I EL MUSEU ETNOLÒGIC I COLONIAL (1949-1959)
Benvingudes a la gestió de comunicacions.
Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.
LES EXPEDICIONS CIENTÍFIQUES A LA GUINEA ESPANYOLA I EL MUSEU ETNOLÒGIC I COLONIAL (1949-1959)
Abstract
Les colònies espanyoles, i en especial la Guinea Espanyola, van ser un camp privilegiat per a les recerques espanyoles en els àmbits de l’Etnografia i de l’Arqueologia (així com de les Ciències Naturals). També va ser un lloc preferencial de recollida d’objectes etnogràfics en tots els àmbits. Però la relació intel·lectual i museogràfica desenvolupada entre la Guinea Espanyola i l’Espanya colonial va estar marcada pel colonialisme i per les seves desigualtats.
El Museu Etnològic i de Cultures del Món va ser una de les institucions que va veure’s profundament marcada per les relacions colonials. De fet, la seva constitució parteix d’una expedició científica realitzada per l’Instituto de Estudios Africanos del CSIC, finançada per la Dirección General de Marruecos y Colonias. El Museu Etnològic de Barcelona mai no va ser un museu de propaganda colonialista com ho havien estat alguns museus europeus (com el Museu del Congo Belga a Tervueren o el Museo de África de Madrid). Ara bé, és indiscutible que la seva mateixa existència va ser possible gràcies a la relació colonial i que els seus continguts i les lògiques d’adquisició i d’exposició van estar marcats profundament pel fet colonial.
En aquesta comunicació posarem el focus d’estudi en les expedicions colonials. Estudiarem quines connexions hi ha entre aquestes i determinats personatges i institucions colonials. Analitzarem com s’estableixen les prioritats, tant a nivell d’estudi com de col·lecta d’objectes etnogràfics. Tractarem d’aclarir com es realitzen les adquisicions: qui les fa, quan es paga, com es negocia, quina percepció té la societat local de la transferència... Tot això amb l’objectiu d’esbrinar fins a quin punt les peces i els estudis fruit de les expedicions colonials en què hi va participar el Museu Etnològic van estar condicionades pel colonialisme. Per a realitzar aquest estudi es recorrerà principalment als fons documentals del Museu de les Cultures del Món, del fons Sabater Pi de la Universitat de Barcelona, del Museu Arqueològic, de l'Instituto de Estudios Africanos... Així mateix es consultarà la bibliografia disponible sobre les expedicions de recollida d'objectes etnogràfics, arqueològics i biològics de la Guinea Espanyola.
Autors
Nom i Cognom
Institució
Correu electrònic
Alba Valenciano Mañé
Universidad Autónoma de Madrid
alba.valenciano@uam.es
Manep Tchoumo-Nounji
Universitat de Barcelona
manep.tnl@gmail.com
Gustau Nerín Abad
Universitat de Barcelona
gnerin@ub.edu
Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari o usuària en el nostre lloc web. Si continueu navegant assumirem que esteu d'acord amb la nostra . política de cookies..