Contranarratives al Museu Etnològic i de Cultures del Món. La participació de les “comunitats diaspòriques” en la resignificació de les col·leccions d’origen colonial a Catalunya

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloContranarratives al Museu Etnològic i de Cultures del Món. La participació de les “comunitats diaspòriques” en la resignificació de les col·leccions d’origen colonial a Catalunya
Abstract

El projecte “(Tr)african(t)s. Museus i col·leccions davant la colonialitat”, encetat a principis del 2023, té com a objectiu traçar l’origen i les condicions d’adquisició de peces i col·leccions d’origen colonial conservats i exhibits actualment en diferents museus i institucions públiques de Catalunya. En particular, les col·leccions seleccionades procedeixen d’antigues colònies espanyoles (Guinea Equatorial, Marroc i Filipines) i d’altres països que, sense haver format part de l’imperi, mantenen una relació poscolonial amb Catalunya (Nigèria i Senegal). Atenent a les limitacions d’un equip de recerca conformat per una majoria d’investigadores no racialitzades, els mecanismes de participació de les comunitats a les que interpel·la aquest projecte esdevenen centrals. Un d’aquests mecanismes són les Taules de Diàleg Intercultural (TDI), que tenen el propòsit de generar espais de discussió i recollida de testimonis en torn a un conjunt d’imatges provinents dels fons fotogràfics dels museus objecte d’estudi.

La conservació, catalogació, exposició descontextualitzada i acrítica de les peces en els nostres museus és interpretada a dia d’avui com una continuació del paradigma colonialista i la violència imperial. La finalitat d’aquesta comunicació és debatre la pertinença i manera com s’ha d’inscriure la participació de les persones vinculades a aquesta cultura material. Amb l’aportació de la seva expertesa, memòries personals i les percepcions al voltant de la problemàtica sobre el patrimoni espoliat se’n deriva una recontextualització i resignificació de les col·leccions museístiques sota escrutini.

Més enllà de la traçabilitat biogràfica de les peces que comença amb les evidències documentals, la iniciativa obre la reflexió entorn d’eixos d’anàlisi fonamentals com són l’ús de les imatges colonials, la participació i/o instrumentalització de la diàspora, en aquest cas, afro i filipina o el paper que han de tenir les contranarratives en la traçabilitat de les col·leccions procedents dels processos d’extractivisme colonial i la consegüent reformulació dels discursos museològics.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Laida Memba Ikuga GRECS laidamemba@gmail.com
Sarai Martín López Universitat de Barcelona saraimarlopez@gmail.com