Benvingudes a la gestió de comunicacions.
Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.
Título | Confiança i desconfiança en l'alimentació entre les persones grans no dependents a Andalusia, Catalunya i Comunitat Valenciana. Estudi sobre les representacions socioculturals a través de l’ anàlisi dels dominis culturals | |||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Abstract | En aquesta comunicació s’analitzen les representacions socioculturals entorn de la confiança i desconfiança en l’alimentació en persones majors de seixanta-cinc anys no dependents. S’exploren les principals categories vinculades als aliments i com aquestes s’associen i agrupen a través de l’anàlisi de dues tècniques d'anàlisi dels dominis culturals: free listings i pile sorts. L’estudi es va realitzar a Andalusia, Catalunya i Comunitat Valenciana entre juny de l'any 2021 i juny del 2022 a participants d'un projecte de recerca I+D, Menjar importa, actualment en execució. La tècnica de llistats lliures (free listing) va permetre estudiar els principals elements compartits sobre confiança i desconfiança entre els participants de zones rurals i barris urbans amb problemes d’envelliment i renda mitjana i baixa. La informació va ser recopilada a través de 51 diaris d’alimentació on els participants van llistar personalment els aliments en els quals confiaven i en els que no confiaven. A partir d'aquests llistats i de cara a aconseguir similituds o diferències entre aquests ítems es va portar a terme la tècnica de pile sorts, on les persones grans van procedir a agrupar els principals elements citats. Els resultats de totes dues tècniques es va triangular a les narratives obtingudes de les entrevistes realitzades durant la recerca etnogràfica realitzada l'any 2021 i van proporcionar-nos una visió més completa de les representacions i les categories associades amb els aliments. Tanmateix, ens van permetre aprofundir en els criteris de confiança-desconfiança i la seva relació amb la percepció del risc alimentari i sanitari, tenint en compte que la recerca de camp va tenir lloc durant la pandèmia de la covid-19. | |||||||||||||||
Autors |
|