10. Antropologia del Mar i dels Oceans en un context global i interdisciplinari.

Des del Grup d'Antropologia dels Mars i Oceans de l'ICA, proposem un simposi per abordar la consolidació de les ciències socials marines dins de l'antropologia, reconeixent la seva naturalesa interdisciplinària. A través d'estudis sobre maritinisme, observem la necessitat de col·laboració entre disciplines com l'oceanografia, la biologia marina, l'economia, la història, la pesca, el transport, la seguretat marítima, el patrimoni cultural, la literatura, les qüestions de gènere, la geografia i la normativa internacional per afrontar els reptes globals de la conservació i gestió dels recursos marins. L'objectiu del simposi és analitzar com l’antropologia pot contribuir a aquests intercanvis tot afirmant les seves pròpies metodologies i enfocaments teòrics. Tot i que la interacció humana amb els ecosistemes marins ha estat abordada des de diverses perspectives, sovint l’antropologia ha quedat al marge dels debats globals sobre la conservació marina i altres qüestions com la biodiversitat més enllà de les fronteres nacionals i la transició ecològica marina. Aquest simposi reflexiona sobre com les ciències socials marines poden integrar-se millor als debats sobre seguretat marítima sota la normativa internacional (UNCLOS) i els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l'ONU (ODS 2030 i 2050). També tracta el repte de la biodiversitat més enllà de les fronteres nacionals, necessitant una governança global que combini l'exploració científica amb les narratives culturals i polítiques. Finalment, es vol fomentar la col·laboració interdisciplinària per afrontar la degradació dels oceans, sensibilitzant la societat a través de l'art, la cultura i la ciència.

Coordinació

Montse Pijoan

pijoanmontse@gmail.com


Sílvia Gómez Mestres

silvia.gomez@uab.cat

Des del Grup d’Antropologia dels Mars i Oceans de l’ICA, proposem un simposi que abordi la qüestió crucial de la consolidació de les ciències socials marines dins de l’antropologia, tot reconeixent la naturalesa fonamentalment interdisciplinària d’aquesta recerca. A través de diversos treballs en maritimisme, hem observat una creixent necessitat de col·laboració entre disciplines com l’oceanografia, la biologia marina, l’economia, la història, la pesca, el transport i la seguretat marítima, el patrimoni cultural, els museus, la literatura, les qüestions de gènere, la geografia o la normativització internacional, per fer front als reptes globals de la conservació marina i la gestió dels recursos marins (Pascual-Fernández, Pita & Bavinck 2020).

El focus del simposi és explorar com l’antropologia pot navegar aquestes interseccions, afirmant alhora les seves contribucions metodològiques i teòriques específiques. Malgrat la diversitat d’enfocaments que aborden la interacció humana amb els ecosistemes marins, l’antropologia sovint ha estat poc present en els grans debats sobre conservació, gestió marina i temes emergents com la biodiversitat més enllà de les jurisdiccions nacionals (BBNJ) i la transició ecològica marina (Fabinyi, Dressler, & Pido, 2017; Benton & Bonilla, 2017).

Aquest simposi vol contribuir a situar les ciències socials marines en el centre dels debats sobre seguretat marítima, sostenibilitat global i drets humans, posant èmfasi en la governança internacional (UNCLOS) i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030 i 2050). Les qüestions sobre les cadenes de valor de la pesca, les pràctiques de governança local, la seguretat alimentària, el transport marítim i els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes marins requereixen una visió holística que reconegui la complexitat de les interaccions humanes i ambientals (Ingold, 2012; García & Weidle, 2019). En aquest marc, diversos projectes i iniciatives (per exemple, One Ocean Hub, IPOS, Ocean Nexus, Ocean defenders, etc), que integren investigadors de múltiples disciplines a través de les universitats del nord i sud global, ONGs i entitats governamentals, demostren com la col·laboració interdisciplinària pot facilitar la reflexió sobre la degradació dels oceans i sensibilitzar el públic a través de l’art, la cultura i la ciència.

Per tot això, convidem comunicacions que abordin, des de les ciències socials i humanitats, les següents temàtiques (entre d’altres):

  • Interaccions humanes amb els ecosistemes marins, i transformacions socials i ambientals associades
  • Governança marítima local i global, i implicacions per a la justícia ambiental i social
  • Gènere, drets humans i justícia social en contextos marítims
  • Coneixements locals i pràctiques pesqueres tradicionals
  • Impactes del canvi climàtic en comunitats costaneres i marítimes
  • Antropologia marítima i museologia dels oceans
  • Pràctiques interdisciplinàries en recerca oceànica i metodologies col·laboratives
  • Relacions entre art, cultura i sostenibilitat marina

El simposi està obert a antropòlegs, sociòlegs, historiadors, geògrafs, especialistes en dret marítim, artistes i altres investigadors interessats a promoure enfocaments integradors que combinin la ciència amb les narratives socials, culturals i polítiques per afrontar els desafiaments globals dels oceans. Ens interessa especialment rebre propostes que fomentin el diàleg entre disciplines i que contribueixin a la creació de marcs compartits de coneixement transdisciplinari (Aswani 2020; Gómez & Köpsel, 2022).

Bibliografía

Aswani, S. 2020. New Directions in Maritime and Fisheries Anthropology. American Anthropologist Vol.0 (0), 1-14.

Benton, A., and Y. Bonilla. 2017. “Rethinking Public Anthropologies in the Digital Age: Toward a New Dialogue.” American Anthropologist 119 (1): 154–56.

Fabinyi, M., W. H. Dressler, and M. D. Pido. 2017. “Fish, Trade and Food Security: Moving beyond ‘Availability’ Discourse in Marine Conservation.” Human Ecology 45:177–88.

García Molina, A., and F. Weidle,  2019, January 21. Correspondence. Society for Cultural Anthropology, https://culanth.org/fieldsights/series/correspondence (accessed July 7, 2021).

Gómez, S. and V. Köpsel, (eds.) 2022. Transdisciplinary Marine Research: Bridging Science and Society (Earthscan Oceans). Routledge.

Ingold, T. 2012. Being Alive: Essays on Movement, Knowledge and Description. Routledge.

Pascual-Fernández, J., Pita, C. and M. Bavinck, (eds.) 2020. Small-Scale Fisheries in Europe: Status, Resilience and Governance. Springer.

Wilson, E. O. 1998. Consilience: The Unity of Knowledge. Vintage books.