Des del Grup d’Antropologia dels Mars i Oceans de l’ICA, proposem un simposi que abordi la qüestió crucial de la consolidació de les ciències socials marines dins de l’antropologia, tot reconeixent la naturalesa fonamentalment interdisciplinària d’aquesta recerca. A través de diversos treballs en maritimisme, hem observat una creixent necessitat de col·laboració entre disciplines com l’oceanografia, la biologia marina, l’economia, la història, la pesca, el transport i la seguretat marítima, el patrimoni cultural, els museus, la literatura, les qüestions de gènere, la geografia o la normativització internacional, per fer front als reptes globals de la conservació marina i la gestió dels recursos marins (Pascual-Fernández, Pita & Bavinck 2020).
El focus del simposi és explorar com l’antropologia pot navegar aquestes interseccions, afirmant alhora les seves contribucions metodològiques i teòriques específiques. Malgrat la diversitat d’enfocaments que aborden la interacció humana amb els ecosistemes marins, l’antropologia sovint ha estat poc present en els grans debats sobre conservació, gestió marina i temes emergents com la biodiversitat més enllà de les jurisdiccions nacionals (BBNJ) i la transició ecològica marina (Fabinyi, Dressler, & Pido, 2017; Benton & Bonilla, 2017).
Aquest simposi vol contribuir a situar les ciències socials marines en el centre dels debats sobre seguretat marítima, sostenibilitat global i drets humans, posant èmfasi en la governança internacional (UNCLOS) i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS 2030 i 2050). Les qüestions sobre les cadenes de valor de la pesca, les pràctiques de governança local, la seguretat alimentària, el transport marítim i els efectes del canvi climàtic en els ecosistemes marins requereixen una visió holística que reconegui la complexitat de les interaccions humanes i ambientals (Ingold, 2012; García & Weidle, 2019). En aquest marc, diversos projectes i iniciatives (per exemple, One Ocean Hub, IPOS, Ocean Nexus, Ocean defenders, etc), que integren investigadors de múltiples disciplines a través de les universitats del nord i sud global, ONGs i entitats governamentals, demostren com la col·laboració interdisciplinària pot facilitar la reflexió sobre la degradació dels oceans i sensibilitzar el públic a través de l’art, la cultura i la ciència.
Per tot això, convidem comunicacions que abordin, des de les ciències socials i humanitats, les següents temàtiques (entre d’altres):
- Interaccions humanes amb els ecosistemes marins, i transformacions socials i ambientals associades
- Governança marítima local i global, i implicacions per a la justícia ambiental i social
- Gènere, drets humans i justícia social en contextos marítims
- Coneixements locals i pràctiques pesqueres tradicionals
- Impactes del canvi climàtic en comunitats costaneres i marítimes
- Antropologia marítima i museologia dels oceans
- Pràctiques interdisciplinàries en recerca oceànica i metodologies col·laboratives
- Relacions entre art, cultura i sostenibilitat marina
El simposi està obert a antropòlegs, sociòlegs, historiadors, geògrafs, especialistes en dret marítim, artistes i altres investigadors interessats a promoure enfocaments integradors que combinin la ciència amb les narratives socials, culturals i polítiques per afrontar els desafiaments globals dels oceans. Ens interessa especialment rebre propostes que fomentin el diàleg entre disciplines i que contribueixin a la creació de marcs compartits de coneixement transdisciplinari (Aswani 2020; Gómez & Köpsel, 2022).