36.Diàspores africanes i experiències afrodescendents. Perspectives i debats des de Catalunya

Tot i que a la dècada de 1970 ja hi havia presència africana, és sobre tot des dels inicis de la dècada dels 2000, que Catalunya es consolida com a punt d’arribada i assentament de fluxos migratoris procedents de l’Àfrica. Les circumstàncies històriques, polítiques i econòmiques de les presències africanes i afrodescendents a Catalunya són alhora diverses i complexes, com ho és la història de la relació de Catalunya amb el continent. Ho són també les trajectòries migratòries i d’assentament, així com les violències i exclusions de què són objecte les persones migrades des de l’Àfrica o afrodescendents residents a Catalunya i les estratègies de lluita i resistència que s’articulen des de diferents àmbits, ja sigui religiós, comunitari o des de l’activisme i la lluita antiracista i pels drets de les persones migrades. Així doncs, el present simposi abordarà aquesta complexitat de manera comparada amb l’objectiu de copsar la diversitat de les diàspores africanes i les experiències afrodescents a Catalunya i els debats de què participen.

Coordinació

Marta Contijoch

martacontijoch@gmail.com

El simposi que es proposa vol abordar la complexitat de les diàspores africanes i les experiències afrodescendents a Catalunya atenent a diversos eixos:

  • Trajectòries i experiències migratòries, presents i passades, i relació històrica de Catalunya amb el continent africà
  • Teixit comunitari i estrategies associatives de les diàspores africanes a Catalunya
  • Xarxes transnacionals, del vincle amb les societats d’origen i més enllà
  • Interseccionalitat, gènere i classe en les experiències migratòries i afrodescendents; debats a i des de Catalunya
  • Lluites i resistències
  • Comparatives des d’altres contextos i terrenys
Bibliografía

Aixelà, Y. 2022. Africanas en África y Europa (1850-1996). Barcelona: Edicions Bellaterra.

Bayo, S (2021). “The Charnegroes: Black Africans and the Ontological Conflict in Catalonia”, Social Sciences 10 (7): 1-18.

Clua, M. 2011. “Catalanes, inmigrantes y charnegos: ‘raza’, ‘cultura’ y ‘mezcla’ en el discurso nacionalista catalán”, Revista de antropología social 20: 55-75.

Contijoch, M.; Bucar, M. i Sanmartí, N. (2021). Baye Fall. Expressions de l’islam senegalès a Barcelona. Barcelona: Pol·len Edicions.

Contijoch, M. i Espinosa, H. (2019) [Eds.] Manters. Morabitisme i comerç informal als carrers de Barcelona. Barcelona: Editorial Bellaterra.

Giró, J. i Mata, A. (2013) Las estructuras asociativas de los senegaleses en España. Revista de Investigaciones Sociológicas, 71 (1): 91-11

Iniesta, F. [Ed.] (2007) África en diáspora: movimientos de población y políticas estatales. Barcelona: CIDOB.

Kaplan, A. (1998) De Senegambia a Cataluña. Procesos de aculturación e integración social. Barcelona: Fundación La Caixa

Moreras, J. 2017 “¿Qué islam para qué Europa? Hacia una antropología del islam posmigratorio en Europa”, Revista Cidob d’Afers Internacionals 115: 13-37

Sepa, E. (1993) Els negres catalans. La immigració africana a Catalunya. Barcelona: Editorial Altafulla-Fundació Serveis de Cultura Popular.

Sipi, R. i Araya, M. (2007) Les dones migrades: apunts, històries, reflexions, aportacions… Barcelona: Institut Català de les Dones.