T'enyoro. Cartes per la memòria. El públic curadors.

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloT'enyoro. Cartes per la memòria. El públic curadors.
Abstract

LA SALA GRAN. El Museu d'història de la Immigració de Catalunya ( MhiC) cada any presenta una exposició temporal a la sala gran que te una durada de nou mesos, el paral··lelisme amb el termini d'un embaràs inicialment va ser una coincidència, però ràpidament vam descobrir que gairebé era un procés amb un temps biològic molt semblant al naixement humà. Les exposicions comencen a treballar-se des de la part documental al mes de setembre, s'inauguren al gener i es tanquen al juny, al final del curs acadèmic. Aquesta producció expositiva pot ser pròpia però sovint també recuperem algunes exposició itinerants ja realitzades per altres institucions o museus ( Ex: "Els paisatges a la taula" de la xarxa de museus d'etnologia o "Paco Candel i els altres" produïda pel Memorial Democràtic) , les incorporem a l'espai del Mhic i generem al seu voltant projectes educatius i activitats on la ciutadania pugui incidir, treballar al seu voltant i aportar la seva mirada.

LA SALA PETITA. Des de l'any 2016 portem a terme un projecte educatiu on alumnes de 3er ESO i col·lectius de Joves migrants, organitzen una exposició o una activitat parale·la a la de la Sala Gran. Els joves desenvolupen tots els rols actius d'un curador. El projecte va des del procés de documentació, recollida de dades i objectes, recollida de testimonis, creació i objectius del relat i finalment disseny de l'espai expositiu, creacions artístiques que van des de la fotografia, l'expressió corporal, o l'audiovisual i tot produït amb recursos propis i des de el requisit de la sostenibilitat.

EL PROJECTE: El Museu durant el primer trimestre del curs ( de setembre a desembre) fa l'encàrrec als alumnes i presenta el tema triat, habitualment aquest tema està associat a la exposició de la sala gran de tal forma que fem coincidir a partir de la inauguració dues mirades d'un mateix tema, una feta per curadors , investigadors i dissenyadors professionals i una altre feta des de la mirada dels adolescents.
Ambdues exposicions s'inauguren juntes, i des del museu es dissenyen accions i activitats de petit format destinades a divulgar els continguts expositius però a mes adaptades a col·lectius que freqüenten el museu: grups de malalts i familiars d'Alzheimer ( tallers de memòria i passeig per les exposicions on ells busquen imatges i objectes propers als seus llunyans records. Treballem amb col·lectius de nouvinguts amb grups del Centres de normalització lingüística on fem activitats de parla i alfabetització, o amb col·lectius familiars ( companys d'altres cursos o familiars dels propis curadors).

T'enyoro. Cartes per la memòria. El públic curador. El Curs 23-24 treballarem el tema central de la correspondència en la distància a partir d'una exposició produïda pel memorial democràtic l'any 2022. El fil conductor de l'ex posició son tres històries de correspondències personals: l’amistat entre l’Anna Murià i la Mercè Rodoreda; les vivències d’una parella barcelonina separada durant la Guerra Civil, Filomena i Josep Maria, i la història de Teresa Prats, una dona republicana que demanà ajuda per carta a Joan Tauler, secretari del President Lluís Companys, des del camp de refugiats de Clocher (França). Les cartes originals ens porten a les reflexions de la importància de la comunicació en la distància.
L'exposició original estarà instal·lada en la sala gran i a partir del tema de les correspondències i les comunicacions els alumnes de 3er. ESO de l'IES Barres i Ones de Badalona i un col·lectiu de joves nouvinguts que viuen sota la tutela de la a Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, a centres d'EduVic i Gedi Coop. comencen, ja al setembre de 2023, a desenvolupar els seus projectes al voltant d'aquest tema.

La presentació d'aquesta comunicació es farà just a meitat del procés del projecte. I la proposta és presentar-vos aquest procés en viu , analitzar les metodologies i resultats però també presentar-vos alguns exemples de projectes anteriors com Només d'anada. Que es va portar a terme de 2019 a 2023. I que ja camina sol.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Imma Boj Museu d'història de la immigració de Catalunya iboj@sant-adria.net