Coeducació patrimonial en museus i patrimoni historicoartístic: una eina didàctica inclusiva per a aplicar la perspectiva feminista durant la mediació en educació patrimonial.

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloCoeducació patrimonial en museus i patrimoni historicoartístic: una eina didàctica inclusiva per a aplicar la perspectiva feminista durant la mediació en educació patrimonial.
Abstract

Aquesta comunicació vol presentar i compartir amb els departaments d'educació de museus i centres patrimonials una eina didàctica d'autodiagnosi en Coeducació Patrimonial per a la mediació entre les educadores patrimonials i el públic que els visita. L'educació patrimonial és el coneixement que es genera a través de la divulgació, en una institució patrimonial de qualsevol mena mitjançant el treball de les educadores patrimonials, a través de la facilitació o mediació educativa en activitats on s'interactua amb persones. Quan a aquesta interacció se li aplica la perspectiva de feminista es converteix en Coeducació Patrimonial.
Aquesta eina, amb forma de rúbrica d'avaluació, pretén millorar la pràctica de l'educació patrimonial aplicant la perspectiva feminista en la realització de les activitats que promouen els museus, dirigides a centres educatius i a famílies amb nenes i nens. L'objectiu és contribuir a generar una educació equitativa i inclusiva entre nenes i nens, amb el propòsit de lluitar contra la violència masclista i construir societats més justes. La seva posada en pràctica, la revisió dels resultats obtinguts, la conscienciació dels canvis que proposa i la integració d'aquests canvis, ajudaran les educadores patrimonials i de museus a millorar de manera progressiva el relat de les activitats i la pràctica educativa relacional en clau feminista, a mesura que es detecten estereotips androcèntrics i es fan conscients per a poder modificar-los.
La introducció de nous discursos inclusius i pràctiques educatives coeducatives s'han dut a terme amb aquesta eina en diversos museus i centres patrimonials a Catalunya i l'Uruguai. Amb aquesta ponència, es vol donar a conèixer l'eina a museus i equipaments patrimonials. Es presenta com una alternativa d'acció feminista per a la divulgació patrimonial, que repercutirà en una educació equitativa que permeti desenvolupar competències a nenes i nens per a poder viure en societat d'una manera més democràtica. Aquesta eina aplica la coeducació a l'acció educativa per a modificar les interaccions estereotipades que es generen durant l'activitat, per a garantir relacions entre iguals sense tenir en compte l'atribució biològica, de qui les rep.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Maria Cacheda Pérez Agencia Catalana del Patrimoni Cultural i Universitat Oberta de Catalunya mcacheda@uoc.edu