El museu social, la ciutadania al centre. Concepte i desenvolupament a Catalunya
Benvingudes a la gestió de comunicacions.
Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.
El museu social, la ciutadania al centre. Concepte i desenvolupament a Catalunya
Abstract
Al llarg de la història de la museologia hem anat experimentant una evolució del concepte museu i veient un clar canvi en el focus d'atenció, passant de tenir-lo les col·leccions a tenir-lo la ciutadania. Si originàriament els museus es concebien com a centre de museus, centres d'inspiració, centres de coneixement o centres d'admiració de col·leccions, en l'actualitat aquest concepte ja ha canviat. La revolució francesa va ser un gran salt conceptual en la conscienciació de col·leccions nacionals i museus públics; posteriorment la muselogia social -amb totes les seves variants de noms- va permetre trencar esquemes preestablerts i posar l'atenció en la ciutadania, el territori i el patrimoni cultural més enllà de les col·leccions del propi museu. Avui trobem experiències de museu social arreu, també a Catalunya.
La crisi del 2008 va portar Catalunya a una retallada de recursos en el sector de la Cultura i el Patrimoni d'on se'n va ressentir molts museus i col·leccions públiques que es van veure obligats a seguir un model gerencial que va fracassar. Llevat d'alguns casos puntuals, els museus i el patrimoni cultural, tot i els esforços, van demostrar no poder ser econòmicament rendibles perquè son serveis públics i el benefici que aporten a la societat no és tangible econòmicament. Aquest fet va augmentar la necessitat de reivindicar-se com a sector públic amb una funció social inqüestionable. Va emergir el concepte de museu social i els museus han anat reivindicant la seva funció pública i social amb el desenvolupament de diferents programes, activitats i campanyes posant al centre la ciutadania.
Des de la recerca de doctorat al voltant del museu social, l'anàlisi de documentació especialitzada, l'observació i anàlisi dels museus de Catalunya i la realització de qüestionaris i entrevistes a professionals i acadèmics del sector s'ha pogut definir què és el museu social i recollir tot un seguit d'experiències de museu social que es desenvolupen als museus de Catalunya. Alhora, la triangulació de dades ens permet poder començar a extreure conclusions a aquesta recerca que es duran a conèixer en aquest simposi.
Autors
Nom i Cognom
Institució
Correu electrònic
Jordi Medina Alsina
Universitat de Barcelona
jmedinaalsina@gmail.com
Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari o usuària en el nostre lloc web. Si continueu navegant assumirem que esteu d'acord amb la nostra . política de cookies..