Pla estrategis d'accio comunitaria del Museu Etnologic i de Cultures del Mon

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloPla estrategis d'accio comunitaria del Museu Etnologic i de Cultures del Mon
Abstract

El museu Etnològic i de Cultures del Mon (MUEC) es defineix com una institució al servei de la societat que assumeix l'accessibilitat, la inclusió, la diversitat i la participació com a principis rectors del seu funcionament . El MUEC, que s’ha penjat l’etiqueta de museu social, ha desenvolupat un pla estratègic per imbricar-se en el territori i desenvolupar una acció comunitària.
La voluntat de dialogar amb l’entorn, esdevenir accessible als veïns, assumir la seva diversitat, promoure canvis ens les seves creences i influir en les seves dinàmiques requereix intervenir en fronts diferents, tot i que complementaris. Ens referim a àmbits d’intervenció fixats en el Pla estratègic que il•llustrarem tant amb activitats que s’han dut a terme com en projectes que resten per executar. De manera esquemàtica aquest àmbits son:
Acollida
La millorar l’acollida es una responsabilitat en la que estan compresos tots els serveis del Museu. Això significa que és una responsabilitat compartida per tots el professionals que hi treballen i afecta al conjunt d’espais que pretenem que esdevinguin mes atractius i mes permeables.
Participació
Partim del fet que no existeix una demanda en el territori sinó que es el museu que la crea en funció de les necessitats que hi detecta, concebem l’acció comunitària com un procés que desplega en tres fases: Primer, l’escolta activa mitjançant la presencia en les plataformes ciutadanes, coordinadores d’entitats o taules interlocució amb l’administració; Segon, la implicació en les activitats del territori com ara festes majors, promoció d’eixos comercials o reivindicació de la memòria col•lectiva i, per últim, la captació de visitants nous a traves d’espais d’autoservei dirigits preferentment als veïns, com per exemple, l’aula didàctica, la biblioteca o la mediació de professionals.
Vincle
La relació preferent i a llarg termini suposa desenvolupar a consciencia àmbits de reflexió, de relació horitzontal i de governança amb usuaris i entitats del territori. Els instruments per assolir aquest objectiu son els projectes de ciència ciutadana (recerca que compta amb la implicació activa del públic no especialitzat com ha estat el cas del fons fotogràfic de la col•lecció), l’aliança a llarg termini amb centres educatius del territori ( Per exemple, la generació de projectes museu-escola de llarga durada ) i el foment del treball voluntari

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Josep Oriol Pascual Sanpons Museu Etnologic i de Cultures del Mon opascuals@bcn.cat