Educació emocional: una nova forma de governamentalitat neoliberal

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloEducació emocional: una nova forma de governamentalitat neoliberal
Abstract

Des de fa dècades, en el marc neoliberal, els organismes internacionals (OCDE, Banc Mundial, FMI) i estats nacionals (Govern Xilè, Argentí, EAU, Anglaterra), estan afavorint la introducció de l’educació emocional (en endavant EE) en el sistema educatiu a partir d’orientacions polítiques, lleis i programes educatius. En el context català, alguns dels exemples són la incorporació obligatòria del vector de benestar emocional en els currículums escolars o el finançament del programa Benestar per estar bé. Així doncs, els centres educatius estan sent convocats a fomentar l’optimisme, l'autoestima, la resiliència i l'autorealització del seu alumnat, deixant en un segon pla la dimensió acadèmica. Però, l’EE, més que atendre la dimensió emocional de l’alumnat, està promovent la configuració de subjectivitats d’acord amb la racionalitat neoliberal (Laval i Dardot, 2013). De la mà de la psicologia positiva (Illouz i Cabanas, 2019), l’EE està afavorint que els alumnes desenvolupin aquelles competències emocionals per esdevenir subjectes emocionalment competents en un context social, econòmic, laboral, etc., de creixent precarietat i inestabilitat, on les emocions juguen un paper clau en el sistema de producció.

Aquesta comunicació pren com a objecte d’estudi un programa d’EE que es realitza a més de quaranta escoles pauperitzades de Barcelona, i que està finançat per l’administració pública. El seu objectiu és dotar a l’alumnat d’aquelles competències emocionals necessàries per a gestionar positivament les emocions i relacions. La ponència està inscrita en una investigació etnogràfica en curs a un centre escolar, a l’etapa educativa de primària i secundària.

La comunicació vol donar compte de com s’estan materialitzant, en el quotidià escolar, els programes d’EE i els efectes que estan tenint en els subjectes educatius. A la vegada, es vol advertir sobre com l’EE apareix com un eix clau de la governamentalitat capitalista, afavorint la introducció de la racionalitat neoliberal en el sistema educatiu.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Patricia Bertolin Ros Universitat de Barcelona patribertros@gmail.com