Experiències interculturals i interdisciplinàries de prevenció de la violència masclista amb les dones Inkal awà de Colòmbia
Benvingudes a la gestió de comunicacions.
Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.
Experiències interculturals i interdisciplinàries de prevenció de la violència masclista amb les dones Inkal awà de Colòmbia
Abstract
La proposta per aquest simposi recau en explicar i compartir una experiència d'investigació, cooperació internacional i activisme entre l'OADPI (Observatori per l'Autonomia i els Drets dels Pobles Indígenes de Colòmbia) de Barcelona i la Consejería de Mujer y Familia de la UNIPA (Unidad Indígena del Pueblo Awà) de Colòmbia.
En el marc del treball d'acompanyament internacional que realitza l'OADPI amb diverses organitzacions indígenes colombianes, durant els anys 2020-2022 es va executar el projecte Guardianes de la Pau. Una estratègia per a la prevenció i la protecció de la violència de gènere en dones i nenes Inkal Awà a Nariño, juntament amb l'ONG Moviment per la Pau (MPLD) i amb el finançament de l'ACCD. Aquest projecte neix del treball previ amb lideresses comunitàries de la UNIPA i de la seva demanda d'abordar la violència contra dones i nenes en el marc del conflicte armat, sota els mecanismes de la justícia pròpia indígena.
A la proposta s'abordaran els següents punts:
1) En primer lloc, es farà una breu contextualització de la situació al territori del poble Awà, el Katsa Su, com a territori en disputa per diversos interessos: extractivisme miner, agroindustrial i per hidrocarburs i interessos vinculats a l'economia de la cocaïna. El poble awà és víctima del conflicte armat colombià i subjecte de reparació col·lectiva dins del procés de pau (Cas 002 de la JEP).
2) En un segon lloc, s'abordarà l'estratègia de la Consejería de Mujer y Familia de la UNIPA. Aquesta combina una proposta d'abordatge de les violències masclistes i sexuals incrementades arran de la penetració de les dinàmiques bèl·liques al seu territori i comunitats (Segato, 2016; Vallejo, 2018) amb el procés d'organització col·lectiva i l'ús estratègic de la cooperació internacional.
3) En un tercer lloc, s'aprofundirà en com s'ha dut a terma un treball d'incidència política i investigació realitzat per un equip multisituat -entre Colòmbia i Catalunya durant la pandèmia-, intercultural -compost per dones indígenes i no indígenes- i interdisciplinari -lideresses comunitàries, mestres, estudiants de dret, antropòlogues, sociòlogues, politòlogues i psicòlogues-.
4) L'últim apartat es dedicarà a compartir els resultats del projecte a nivell local i internacional, i a reflexionar sobre la mirada i experiències entorn del feminisme occidental i el de les mateixes agències -considerat per les dones awà com a individualitzador- i indicar la seva preferència per un feminisme de tall comunitari i descolonial (Paredes, 2020).
Autors
Nom i Cognom
Institució
Correu electrònic
Núria Morelló Calafell
OADPI (Observatori per l’Autonomia i els Drets dels Pobles Indígenes de Colòmbia) i GER (Greup d'Estudis sobre la Reciprocitat), Universitat de Barcelona
nuriamorello@gmail.com
Utilitzem cookies per assegurar que donem la millor experiència a l'usuari o usuària en el nostre lloc web. Si continueu navegant assumirem que esteu d'acord amb la nostra . política de cookies..