La tècnica de les redaccions escolars per investigar la percepció dels joves de la Baixa Casamance (Senegal) sobre les violències de gènere en l’àmbit domèstic

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

TítuloLa tècnica de les redaccions escolars per investigar la percepció dels joves de la Baixa Casamance (Senegal) sobre les violències de gènere en l’àmbit domèstic
Abstract

La tècnica de les redaccions escolars consisteix en demanar als alumnes de secundària d'un determinat institut que, a través d’un escrit lliure, opinin sobre determinats temes proposats. Aquesta tècnica té diverses virtuts, com per exemple el fet que és l’alumnat el que encadena les idees a una pregunta genèrica amb les seves pròpies paraules, de forma lliure, i aportant els exemples que trobi oportú. Com que, en general, es proposa a l’alumnat que la redacció sigui anònima, les persones que participen poden aportar casos personals, si així ho volen, de forma sincera, sense patir per les conseqüències que podria portar aquella informació per a ell/a o per a la seva família o per a les persones esmentades en el text que escriuen.
Tot i que la redacció és anònima, s’acostuma a demanar als participants una sèrie d’informacions clau per tal de poder fer, després, un buidat a partir de variables comunes. Això permet, en molts casos, una primera anàlisi en termes de religió, origen, gènere, etc.
Tot plegat fa, doncs, que en molts casos, a les redaccions apareguin informacions molt diverses sobre el tema estudiat i, sobretot, ens ajuda a entendre el punt de vista del jovent, sovint oblidat en segons quines recerques.
L'objectiu d'aquesta comunicació és debatre sobre els aventatges i inconvenients -i sobre els dilemes ètics!- que pot comportar aquesta tècnica, especialment en el cas d'una recerca sobre violència de gènere menada a la Baixa-Casamance recentment amb una dotzena d'investigadores senegaleses i amb més de 350 alumnes, en un projecte de la Xarxa de Consum Solidari, la Universitat de Lleida i l'entitat ETDS de Ziguinchor.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Jordi Tomàs Guilera Universitat de Barcelona jordi.tomas@ub.edu