“Us hem creat d’aquesta terra i a ella us retornarem”. La (auto)gestió comunitària de la mort entre els marroquins de la província de Tarragona.

Benvingudes a la gestió de comunicacions.

Per poder veure les comunicacions rebudes al teu Simposi, selecciona’n el títol i a continuació fes clic al botó “Cerca”.
Una vegada siguin visibles les comunicacions rebudes pots aprovar-les, rebutjar-les, editar-les o deixar-hi notes.

 

Título“Us hem creat d’aquesta terra i a ella us retornarem”. La (auto)gestió comunitària de la mort entre els marroquins de la província de Tarragona.
Abstract

A la província de Tarragona viuen 41.906 persones amb nacionalitat marroquina, representen el 30% de la població estrangera de les terres tarragonines, amb una presència sobre el territori que es remunta als anys 80 del segle passat i amb un alt grau d’arrelament com ho demostren la quarantena de mesquites i comunitats musulmanes repartides per tota la província. Malgrat la seva notable presència no existeix cap cementiri musulmà. La repatriació dels difunts cap al Marroc ha estat la pràctica més utilitzada per la majoria dels marroquins que moren a Catalunya incomplint alguns dels preceptes doctrinals islàmics en matèria funerària.
Aquesta ponència es centra en explorar la forma com els marroquins de les terres tarragonines s’han organitzat per afrontar el que representa morir en context migratori. El col·lectiu marroquí es caracteritza per tenir un alt grau de configuració comunitària. Aquestes comunitats consolidades amb el pas dels anys com a centres nodals garants de les tradicions, la identitat, la religió i la cultura, han assumit també la responsabilitat col·lectiva i el deure moral de vetllar per la mort dels seus membres. Així, en els darrers deu anys s’han anat creant caixes de solidaritat autogestionades per les diverses comunitats que garanteixen el retorn a la terra de la que un dia van sortir tal com dicta l’Alcorà: “Us hem creat d’aquesta terra i a ella us retornarem”.

Autors
Nom i Cognom Institució Correu electrònic
Neus Jàvega Doctoranda del Departament d'Antropologia, Filosofia i Treball Social, Universitat Rovira i Virgili neus.javega@gmail.com